New Media Freak - Weblog van Kevin Tuhumury

 

 

 

Ben je op zoek naar iets? Zoals mijn artikelen, foto's of apps? Of ben je op zoek naar mijn social media, zoals twitter, flickr, facebook of github?

Ziggo in combinatie met Apple's iPhone, iPod Touch, iPad en Apple TV (met AirPlay)

Ziggo is één van de vele operators in Nederland die Internet, (Digitale) Televisie en Telefonie levert. Er zijn verschillende abonnementen (met optie tot extra zenderpakketten) waar je uit kunt kiezen, maar lang niet alle abonnementen zijn even interessant. In ieder geval niet voor de mediafreaks onder ons.

Interactieve TV, OnDemand en TV Gemist

Naast de digitale vorm biedt Ziggo ook een interactieve vorm van televisie. Hiermee mis je nooit meer je favoriete film of serie. Met Interactieve Televisie kun je live televisie pauzeren, opnemen en in HD-kwaliteit bekijken. De nieuwste films selecteer je uit een catalogus die voor een prijs vanaf €1,95 per film te bestellen zijn. Afhankelijk van het abonnement zijn er nog eens wisselend 10 tot 100 films én 3 tot 15 series (complete seizoenen) gratis te bekijken via OnDemand. Met nadruk op wisselend, want het aanbod wijzigt constant.

Programma's van de afgelopen 10 dagen zijn terug te kijken met TV Gemist. Via Uitzending Gemist zijn de televisie programma's van de Publieke Omroepen terug te kijken, maar met Ziggo's TV Gemist is ook RTL Gemist en SBS Gemist te bekijken. Bij het in bezit zijn van een extra zenderpakket zoals Film1 is op elk moment van de dag welke film dan ook (van de afgelopen dagen) terug te zien.

Deze producten zijn allen met de Ziggo afstandsbediening in het menu van de provider te selecteren indien Interactieve Televisie onderdeel is van het abonnement.

HBO zenderpakket

Vanaf 9 februari biedt Ziggo drie 24-uurs HD kanalen van HBO (Home Box Office) aan. Op deze reclamevrije kanalen zijn originele HBO-programma's, zoals Boardwalk Empire en Game of Thrones, meestal binnen één dag na de Amerikaanse uitzending in het Nederlands ondertiteld via Ziggo te zien. Naast series krijgen Ziggo-klanten ook eerstvertoonde Nederlands ondertitelde bioscoopfilms, miniseries, documentaires en speciale programma's voorgeschoteld. Voor abonnees van het HBO zenderpakket komt de streamingdienst HBO GO en de video-on-demanddienst HBO On Demand er gratis bij.

De HBO On Demand functionaliteit werkt hetzelfde als de al bestaande OnDemand service van Ziggo, echter krijg je nu volledige toegang tot afleveringen van alle seizoenen van de beste HBO-series zoals The Sopranos, The Wire, True Blood en Sex and the City. De HBO GO streamingdienst (de naam zegt het al) gaat een stap verder en biedt klanten onderweg (buitenshuis) de beste series aan op hun iPod Touch, iPhone of iPad (ook nieuwere Android apparaten worden ondersteund). De streamingdienst is naast het gebruik op een tablet of smartphone ook te gebruiken op een PC of Mac. HBO heeft sinds vorig jaar april een iOS app in de App Store staan waarop de streamingdienst te gebruiken is.

Op 6,7 en 8 februari is op kanaal 111 om 20.30 uur voor alle Ziggo klanten die in het bezit zijn van een digitale ontvanger een voorproef te zien van de HBO zenders. Zo is de eerste aflevering van Luck op maandag 6 februari te zien, Mildred Pierce en de pilot aflevering van de hitserie Game of Thrones volgen op de dagen erna.

Ziggo TV app

Naast HBO heeft ook Ziggo al langere tijd een iOS app in de App Store staan. De app genaamd Ziggo TV is voor zowel de iPhone, iPod Touch als iPad (er is overigens ook een Android app), waarin o.a. het laatste nieuws, een TV gids en het OnDemand aanbod te bekijken is.

Begin vorige maand is er een update uitgebracht waarmee iPhone, iPod Touch én iPad eigenaren live televisie kunnen kijken op hun iOS apparaat (dit geldt dus nog niet voor andere tablet of smartphone eigenaren). Een welkome aanvulling voor de applicatie. Zeker als je in het bezit bent van een Apple TV... of toch niet? Sinds versie 2.1 van de app is het namelijk niet meer mogelijk om via AirPlay live televisie op een TV met Apple TV af te spelen. Ziggo is hiervan op de hoogte en meldt dat deze bug in een volgende versie wordt meegenomen (bron).

Op dit moment zijn er tien televisiezenders beschikbaar in de Ziggo TV app: Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, SBS 6, Net 5 en Veronica. Deze streams worden doorgegeven in een kwaliteit van tussen de 800kbps tot 1,2Mbps op de iPad. Op de iPhone en iPod Touch ligt de kwaliteit een stuk lager, namelijk tussen de 200kbps en 500kbps.

Wil je naar jouw eigen programma's (op de bovenstaande zenders of straks op de HBO zenders) kijken, terwijl jouw vriendin naar Holland's Next Top Model of jouw vriend naar Studio Sport zit te kijken? Dan is dit natuurlijk ideaal én je hoeft niet eens de kamer uit.

Om live televisie te kijken op een iOS apparaat heb je naast de app en een iPhone, iPod Touch of iPad nog minimaal een abonnement op Ziggo TV Standaard én Internet Z1, Z2 of Z3 nodig. Een Alles-in-1 (Basis, Plus of Extra) pakket is ook mogelijk. In de app is helaas niets van het OnDemand aanbod te bekijken. Dit moet echt via Interactieve Televisie, maar trailers zijn wel in de app te bekijken.

Apple TV (met AirPlay)

Via AirPlay is het (vanaf iOS 5) mogelijk om media te streamen vanaf een iPhone, iPod Touch of iPad naar een Apple TV die aangesloten is op een TV of monitor met HDMI aansluiting. Hierdoor is het via de Ziggo TV app mogelijk om live televisie te kijken zonder de TV of monitor aangesloten te hebben op de kabel, een digitale ontvanger of een CI+ module in het scherm te plaatsen.

Met een Apple TV is het mogelijk middels iTunes Home Sharing media te bekijken van een computer uit het thuisnetwerk. Mocht je ook media van een NAS of mediaspeler willen afspelen? Dan is een jailbreak van de Apple TV vereist. Seas0nPass, een jailbreak tool van FireCore, maakt dit mogelijk. Zodra de Apple TV gejailbreakt is, is het mogelijk om er 3rd party software op te installeren. FireCore biedt naast de jailbreak tool ook software voor de tweede generatie Apple TV, namelijk aTV Flash (black). Hiermee is het mogelijk om vanuit het menu van de Apple TV nieuwe software te selecteren, binnen te halen en te installeren. Makkelijker kan haast niet, een aanrader dus!