New Media Freak - Weblog van Kevin Tuhumury

 

 

 

Ben je op zoek naar iets? Zoals mijn artikelen, foto's of apps? Of ben je op zoek naar mijn social media, zoals twitter, flickr, facebook of github?

New York City, de do's en don'ts in de stad die nooit slaapt

Inmiddels is het voor mij alweer meer dan een jaar geleden dat ik een bezoek heb gebracht aan de betonnen jungle waar dromen van gemaakt worden. New York City, de stad die in de volksmond ook wel The Big Apple genoemd wordt en bekend staat als de stad die nooit slaapt, is een stad die bruist van het leven en een echte smeltkroes van culturen is.

Mijn bezoek aan de wereldstad of eigenlijk de wereld verpakt in een stad was van korte duur. Eigenlijk veel te kort om echt alles te bekijken. Ga jij binnenkort de oversteek van de Atlantische Oceaan maken? Dan is dit artikel wellicht wat voor jou! Ik ga namelijk in op de do's en don'ts (in mijn ogen) tijdens een stedentrip naar de wereldstad op Amerikaanse bodem.

Tijdens een stedentrip is een duur hotel absoluut niet noodzakelijk. Natuurlijk is het belangrijk om een fijn bed en een goede kamer te hebben, maar het is echt niet nodig om van alle luxe voorzien te zijn. Het is en blijft een stedentrip en dat betekent vaak dat je de hele dag op pad bent. Het liefst wil je natuurlijk een hotel midden in het centrum van Manhattan en dat kan zeker! Het Ameritania Hotel is namelijk het perfecte voorbeeld van een hotel wat mooie kamers heeft, betaalbaar is en het ligt nog geen drie minuten bij Times Square vandaan (op 54th en Broadway). Als je voor de ingang staat, kun je de enorme billboards boven Broadway (en Times Square zelf) zien, naast het hotel is het gebouw waar David Letterman zijn Late Night show opneemt te vinden en tegenover het hotel staat het hoofdkwartier van Bad Boy Entertainment.

De bezienswaardigheden

Veel gebouwen en wijken van de stad zijn zo bekend dat ze vaak symbool staan voor Amerika in het algemeen. Als je aan het land van vrijheid denkt, dan denk je o.a. aan het Vrijheidsbeeld, Times Square, het Central Park, het Empire State Building en eigenlijk nog steeds aan de Twin Towers, die er na 9/11 helaas niet meer zijn. New York City of kortweg NYC bestaat uit de vijf boroughs The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island die iedereen eigenlijk wel van naam kent. Deze stadsdelen hebben elk tientallen wijken met hun eigen karakter. Chinatown, Little Italy, Soho (South of Houston Street), Hell's Kitchen en Tribeca (Triangle Below Canal Street), de wijk waar Mr. Carter op The Blueprint III vlot over spreekt, zijn een aantal voorbeelden van de vele wijken van Manhattan met hun eigen identiteit. Maar Manhattan is natuurlijk niet het enige wat je wilt bezichtigen.

Er zijn een hoop bezienswaardigheden en in een korte tijd is het jammer genoeg niet mogelijk om alles te bezoeken, maar wat is echt de moeite waard tijdens jouw bezoek? Persoonlijk zou ik de Brooklyn Bridge, Brooklyn, Times Square, Rockefeller Center (Top of the Rock), The Empire State Building (of je er nou op gaat of niet), Wall Street, Grand Central Station, Central Park, The Statue of Liberty (van ver af kan ook), Ground Zero, The Flatiron Building, The Apple Store (5th Avenue), Madison Square Garden, The New York Times Building, Chinatown, Soho, Federal Hall, The New York Stock Exchange, The Guggenheim Museum, The Metropolitan Museum of Art, Malcolm X Boulevard, Harlem en The Apollo Theatre absoluut niet willen missen. Dit is nog maar een greep aan wat New York te bieden heeft, want er is heel veel om te zien. Ook moet je gewoon een keer een Mocha Frappuccino (of iets anders) bij Starbucks halen en een hotdog bij een kraampje op straat kopen!

Zodra je de straten van The City of New York gaat verkennen, zal heel veel herkenbaar zijn ook als je er nog nooit eerder geweest bent. De Yellow Cabs, New York's Finest, de enorme wolkenkrabbers, maar ook kleine dingen zoals een stoplicht en een straatnaambord herken je direct. Dit komt doordat New York vaak centraal staat in films en TV-series. In de paar dagen dat ik daar was, heb ik diverse filmsets gezien waaronder die van Knowing waar Nicholas Cage in speelt en een set van Law & Order voor het gerechtsgebouw. Recente films die zich afspelen in New York zijn Brooklyn's Finest, Salt, Step Up 3D en Pelham 123. Na mijn bezoek aan de stad kijk ik heel anders naar films die daar geschoten zijn. Je bent altijd op zoek naar de vele gebouwen en straten waar jij voor stond of in hebt gelopen. Dat is echter ná het bezoek aan NYC, maar wat moet je tijdens het bezoek doen? En wat absoluut niet?

De Do's

Een absolute do is de Hop-on, Hop-off Citytour van Grayline. Een tour met gids (erg interessant) die je naar de meest bekende plekken van NY brengt. Het beste wat je kunt doen is een kaartje voor meerdere dagen kopen. Je neemt dan eerst de hele tour (ga boven zitten) van 1 à 2 uur. Tijdens deze tour kom je overal langs, krijg je een hoop informatie en kun je de plekken die je wilt bezoeken vast op jouw lijstje zetten. Vervolgens ga je met dezelfde bus naar het eerste punt wat je wilt verkennen en als je daar klaar bent, stap je weer op en ga je verder naar het volgende punt. De haltes zijn overal in de stad te vinden en er zijn een drietal loops (tours) namelijk een uptown, downtown en brooklyn loop. De eerste bus vertrekt 's morgens vroeg en de laatste gaat 's avonds laat, zodat je ook een avondtour kunt doen. Het bezoekerscentrum zit op 47th street en 7th Avenue.

Openbaar vervoer

Ondanks zijn reputatie kun je prima met de metro reizen in New York. Het is waarschijnlijk ook de meest snelle manier om je te verplaatsen (onder) de stad. Let wel op aan welke kant (uptown of downtown) van het metrostation je instapt. Als je gebruik gaat maken van de metro kun je het beste een dagkaart (MetroCard) kopen, waarmee je onbeperkt kunt reizen. Je moet alleen wel opletten dat je eens per 18 minuten kunt inchecken bij een toegangspoort. Maak dan ook niet dezelfde fout als ik door bij de uptown kant in te checken, terwijl je eigenlijk naar downtown moest, want dan zul je even moeten wachten.

Uitzicht over de stad

Wil je een prachtig uitzicht van de stad zien? Ga dan naar de Top of the Rock boven op het Rockefeller Center waar ook de NBC studio zich bevindt. Kijk 's ochtends even naar het nieuws, misschien is er wel een leuk concert van Alicia Keys of een andere wereldartiest (het komt echt voor) aan de voet van het Rockefeller Center. Voor het uitzicht is dit gebouw de juiste keus. Het is goedkoper dan het Empire State Building, het is er minder druk en je hebt een prachtig uitzicht op het Central Park (wat je op het Empire State Building niet hebt, want dan staat het Rockefeller Center ervoor) en natuurlijk op het Empire State Building.

New York CityPass

Ben je van plan om naar het American Museum of Natural History, het Guggenheim Museum, het Museum of Modern Art, de Circle Line rondvaart en het observatieplatform van het Empire State Building te gaan? Maak dan gebruik van de New York CityPass, waarmee je flink kunt besparen. Als deze pas bij het boeken van de reis besteld wordt, hoef je in Amerika niet eens in de rij te gaan staan en tijd is kostbaar tijdens zo'n trip.

Must See's

Als fotograaf is New York the place to be. Ground Zero valt zeker onder een van de echte must see's. Het is echt heel indrukwekkend om te zien hoe enorm groot het oppervlak is waar de Twin Towers stonden. Het is ook onwerkelijk om te zien dat het kleine St. Paul's Church (wat direct naast de torens stond) onaangetast was terwijl alle andere gebouwen volledig of deels verwoest waren.

De Brooklyn Bridge is ook zeker een aanrader! Ga er lopend overheen, dan kun je gerust even stoppen om de brug zelf op de gevoelige plaat vast te leggen. Net als het uitzicht op de skyline van Manhattan (uiteraard vanaf de Brooklyn kant).

Toys 'R Us op Times Square is ook leuk om te bezoeken. Er staat namelijk een enorm reuzenrad midden in de winkel. Ook de M&M's Store op Times Square moet je zeker even binnengaan. Als je dan toch op Times Square bent, ga dan ook even naar de Naked Cowboy (hij is niet echt naakt).

Shoppen?

Wil je helemaal los gaan met betrekking tot het shoppen? Ga dan naar Macy's (The Largest Store in the World) en kijk ook zeker rond in Soho. Daar vind je de meeste (betaalbare) winkels.

De Don'ts

Naast de vele do's (het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen) zijn er toch ook wat don'ts. Woodbury Common Premium Outlets is een overduidelijke afrader. Het outlet center wat een uur (als je geluk hebt) buiten NYC ligt, heeft erg weinig om aan te bieden. Je bent een hele dag kwijt aan de heen en terug reis, wat rondlopen en het kost je ook nog eens een busreis, waarbij je vrijwel niets (wat interessant is) te zien krijgt. Een betere keus is de wijk Soho (Manhattan). Daar betaal je net zoveel (al dan niet minder), je hebt veel meer keus wat betreft kleding en je proeft de sfeer van de stad die nooit slaapt.

Als je wilt eindigen als een van de figuranten van Law & Order: Special Victims Unit dan moet je zeker 's avonds laat of midden in de nacht naar het Central Park gaan. Als je daar perse naar toe wilt gaan, ga dan gewoon overdag en bezoek wat van de aanliggende musea die je in Night at the Museum hebt kunnen zien. Reizen met de metro rond dat soort uren is overigens ook een grote no-no.

Persoonlijk heb ik nog lang niet alles gezien wat New York te bieden heeft, daarom ga ik ook zeker ooit nog terug naar deze geweldige wereldstad. Wellicht om ook nog even langs the Late Show with David Letterman te gaan. Heb ik jouw interesse gewekt om ook te gaan? Of wil je eerst nog wat beelden van New York zien?