New Media Freak - Weblog van Kevin Tuhumury

 

 

 

Ben je op zoek naar iets? Zoals mijn artikelen, foto's of apps? Of ben je op zoek naar mijn social media, zoals twitter, flickr, facebook of github?

iPhoneography, de kunst van het fotograferen met een iPhone en de community erachter

Tegenwoordig loopt iedereen, van jong tot oud, met een mobiele telefoon rond. Steeds vaker is dit een smartphone, een telefoon waarmee je niet alleen kunt bellen, maar ook mee kunt mailen, internetten en fotograferen. Deze eigenschappen maken het mogelijk om alles op de gevoelige plaat vast te leggen. Waar je je op dat moment ook bevindt en vervolgens kun je deze momenten delen op sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en nu ook op Google+.

Maak kennis met de wereld van iPhoneography. iPhoneography, een term die is ontstaan uit iPhone en fotografie, is in zijn puurste vorm het fotograferen, bewerken en publiceren van een foto op een Apple iPhone zonder tussenkomst van externe apparaten.

Op de iPhone is een legio aan fotomanipulatie apps beschikbaar, hierdoor is jouw trouwe iPhone naast een telefoon, niet alleen een camera, maar ook nog eens een donkere kamer. De kwaliteit van een foto gemaakt met een iPhone is niet te vergelijken met een foto die gemaakt is met een spiegelreflex camera. Om deze reden zou ik altijd mijn Nikon D80 bij me willen hebben, die levert nou eenmaal betere foto's op. Het is alleen niet altijd even praktisch om een DSLR camera én een verzameling aan lenzen constant bij je te dragen. De grootte van de iPhone en de mogelijkheden die het apparaat biedt, zijn daarom ideaal voor deze tak van fotografie. De echte kracht van een iPhone zit 'm namelijk niet in de hardware specificaties van de camera, maar in het enorme aanbod aan apps, het gebruiksgemak en de vele mogelijkheden die de iPhone met zich meebrengt.

Kan mijn DSLR dan bij het oud vuil?

Absoluut niet! Niemand zal zijn compact of DSLR camera opzij doen voor de camera die in een iPhone zit, maar het is wel de camera die altijd binnen handbereik is en dát is de voornaamste reden om je iPhone te gebruiken bij deze vorm van fotografie. Voor het echte werk zul je toch naar je DSLR moeten grijpen, maar voor het dagelijks gebruik, in de vorm van iPhoneography, is de iPhone ideaal!

Wordt 'social' fotograaf met Camera+ en Instagram

De App Store biedt een hoop fotografie apps, maar als je aan de gang wilt gaan met iPhoneography springen er toch een aantal uit en dat zijn er wat mij betreft twee, namelijk Camera+ en Instagram.

De makers achter Camera+ en Instagram hebben de gedachte achter iPhoneography perfect vast weten te leggen in de vorm van een native iPhone applicatie. Camera+, een product wat mede ontwikkeld is door professioneel fotografe Lisa Bettany (van MostlyLisa), is niet zomaar een applicatie waar je foto's mee kunt maken op je iPhone. De applicatie is namelijk ook een donkere digitale kamer on-the-go. Na het 'ontwikkelen', kun je het resultaat met de hele digitale wereld delen. Dit kan vanuit Camera+ via de gebruikelijke 'sociale' wegen.

Mostly365, een initiatief van MostlyLisa, 'dwingt' je om dagelijks foto's te maken met Camera+ (of op een andere manier) en de beste foto te delen met de tag '#mostly365'. Je moet zeker zijn van je keuze, want je kunt maar één foto per dag met de hele wereld delen. De foto verschijnt op de website en is te bekijken door de gehele community en iedereen daarbuiten. Een prima manier om meer licht te schijnen op jouw (dagelijkse) kunst.

Instagram gaat hierin een stap verder. Zij bieden deze functionaliteit namelijk aan ín hun app en dat geeft toch net dat beetje extra. De hele ervaring is hierdoor een stuk plezieriger. Je krijgt als gebruiker de mogelijkheid om foto's te maken (of selecteren), deze te bewerken en direct te delen met je vrienden én de rest van de wereld. Dat is niet het enige, want je kunt ook inspiratie op doen door foto's van vrienden en vreemden (jouw followers en mede-IGers) te bekijken. Ook hier is het mogelijk om direct alles te delen op o.a. Twitter en Facebook, maar op welke manier je dit ook doet, je zult het altijd met de Instagram community delen.

De nadruk op het sociale deel ligt meer bij Instagram dan bij Camera+ en dat is duidelijk, want de app bevat een photostream (van jou en je vrienden), een tab met de meeste populaire foto's van dat moment en een activiteitenstream waar alle likes, follows en andere sociale zaken worden getoond.

Welke app van de twee je zou moeten gebruiken? Dat is een persoonlijke keuze. Je zou ze zelfs (net als ik) in combinatie met elkaar kunnen gebruiken. Camera+ om een foto mee te maken en Instagram om de foto te delen met de enorme, snelgroeiende, diverse en fijne community van iPhoneographers. Wil je meer met je iPhone dan standaard mogelijk is? Neem een kijkje in de App Store en wie weet vind je een nóg leukere fotografie applicatie. Mocht dat zo zijn, laat het me dan hieronder weten.