New Media Freak - Weblog van Kevin Tuhumury

 

 

 

Ben je op zoek naar iets? Zoals mijn artikelen, foto's of apps? Of ben je op zoek naar mijn social media, zoals twitter, flickr, facebook of github?

Een betere fotograaf worden? Dat doe je zo!

Elk beginnend fotograaf zou zich moeten houden aan een aantal beloftes. Beloftes die je helpen om een betere fotograaf te worden. Persoonlijk zou ik me ook aan deze beloftes moeten houden, maar dat doe ik (nog) niet. Tenminste... niet op alle punten.

5 beloftes waarmee je een betere fotograaf (kan) word(en)

Als herinnering daaraan heb ik een lijst met 5 beloftes opgesteld, weliswaar geïnspireerd door een mede-geek en gepassioneerd fotografe genaamd Lisa Bettany, ook wel bekend als 'MostlyLisa', maar om beter te worden is het meeste ervan nou eenmaal belangrijk.

1. Ik leer om te gaan met mijn camera.

Lijkt heel erg logisch, maar weet jij wat elke knop op je camera doet? Wat elke menu-item in je camera bevat of wat de werking daarvan is? Ik niet... oftewel lees de handleiding van jouw camera en zorg er niet alleen voor dat je weet waar de knop voor dient, maar ook begrijpt waar je die functionaliteit voor nodig hebt!

2. Ik gebruik niet de 'auto'-modus.

Als je de 'auto'-modus blijft gebruiken, zul je nooit begrijpen wat de 'Aperture', 'Shutter' en 'Manual' modi doen. Het meest eenvoudige (heb ik persoonlijk ondervonden) is om als eerste over te stappen naar de 'Aperture' modus. In deze modus stelt de fotograaf zelf het diafragma in en wordt de sluitertijd er automatisch bij gekozen. Heb je dit eenmaal onder de knie, dan kun je overstappen naar de 'Manual' modus waarbij de sluitertijd dan ook zelf ingesteld dient te worden.

Dit is weer een belangrijk aandachtspunt voor mezelf, aangezien ik dit nog niet onder de knie heb. Wellicht heb je net als ik nog een lange weg te gaan, maar ooit komen we daar wel ;). Wees niet bang om fouten te maken, want juist van die fouten leren we!

3. Ik gebruik niet de flitser op de camera.

De volgende vraag komt vast naar boven: "Hoe maak ik dan foto's in donkere situaties?". Er zijn meerdere methodes om niet de flitser op jouw camera te hoeven gebruiken in dit soort situaties. Een aantal daarvan heb ik al enigzins besproken in de artikelen: "De Nikkor 50mm f/1.8D een must-have voor elke Nikonian" en "Een startende Nikonian op zoek naar een telelens".

Gebruik een zo klein mogelijk diafragma (zodat er genoeg licht binnen komt), verlaag de sluitertijd (zodat er genoeg tijd is om licht binnen te laten) of verhoog het ISO niveau. Een combinatie hiervan werkt uiteraard ook, wellicht nog beter. Een 50mm f/1.8 lens, die in het eerder genoemde artikel al veelvuldig besproken is, is hierbij een aanrader. Vaak helpt een statief heel goed in een dergelijke situatie en als het echt niet anders kan... een externe flitser ;).

4. Ik ga leren mijn foto's te bewerken.

Het komt bijna niet voor dat ik een foto direct vanuit mijn camera gebruik. Ik bewerk mijn foto's regelmatig in een applicatie als Adobe Lightroom. Het gaat dan voornamelijk om kleine aanpassingen in het contrast voor dat dramatische effect of een wijziging in de verschillende kleurtinten. Bij het bewerken van foto's is het RAW formaat belangrijk. Op het RAW formaat is nog geen compressie toegepast, waardoor de fotograaf veel meer mogelijkheden heeft. Velen zweren erbij, zo ook MostlyLisa, maar ik heb er zelf nog weinig mee gedaan.

5. Ik deel mijn resultaat met anderen.

Zelf plaats ik een hoop van mijn foto's op Flickr of op mijn Fotografie pagina. Ik krijg dan ook regelmatig feedback op Flickr en worden mijn foto's als favoriet opgeslagen door mede-Flickr leden. Naast feedback ontvang je af en toe ook wat kritiek, waarvan je een hoop kunt leren. Vandaar dat dit ook een belangrijk punt is!

Conclusie

In principe komt het erop neer dat je niet alleen moet weten waar iets voor dient, maar ook begrijpt waarom het gebruikt dient te worden. Hoe je het beste kunt omgaan met bepaalde situaties en om niet alleen je foto's, maar ook je kennis te delen met anderen. Alleen dan kun je als fotograaf groeien tot een betere fotograaf ;).